Activitatea are ca scop salvarea si recuperarea navelor si a marfurilor scufundate, care se realizeaza pe baza unor calcule matematice specifice tehnologiei constructiilor navale.

Unde se desfasoara lucrarile de reparare a navelor? Activitatile de reparare a navelor se executa in santiere navale, docuri sau chiar pe nava. Munca aceasta se face in interiorul navei, subacvatic sau in aer liber. Lucrarile subacvatice sunt de o dificultate foarte mare mai ales in conditii nefavorabile ca temperaturi inalte sau vreme rea.

Unele dintre cauzele scufundarii navelor pot fi: inundarea navei datorata deteriorarii unor valve, unor conducte, a tablelor fundului, avarierea prin lovire a navei de un obiect submers si gaurirea tablelor bordurilor, crearea de sparturi in corpul navei prin coliziunea cu o alta nava sau structura plutitoare, aprovarea sau apuparea navei sub acțiunea valurilor mari etc.Operatiunile de ranfluare pot fi simple sau complexe in functie de diversi factori ca marimea, vechimea si starea navei, adancimea apei etc.

Investigatiile pentru gasirea locului unde se afla epava navei se pot face cu ajutorul scafandrilor și/sau cu ajutorul unor echipamente specializate cum ar fi sonarelemagnetometrele, fotografie sau filmare subacvatică.

Inainte de a se alege metoda de ranfluare este necesar sa se cunoasca pozitia navei scufundate si deteriorarile pe care le-a suferit corpul acesteia (gaurile de apa) prin intocmirea unui plan de ranfluare.